sunnuntai 6. elokuuta 2017


Tämän luin viikonloppuna. Hurjan mielenkiintoinen kirja. Joitain murinan aiheita kuitenkin: kirja on ehkä vähän turhankin kansantajuistettu/yksinkertaistettu. Monet tärkeät asiat kuitataan parilla sivulla tai pahimmillaan muutamalla sanalla, kun ainakin mä olisin halunnut lukea niistä paljon enemmän ja tutustua aiheeseen syvemmin.
Kirjan kieli oli vähän ärsyttävää ajoittain (saattaa johtua kääntäjästä). Miksi pitää esimerkiksi lihansyöjäkasveista puhuttaessa käyttää sanaa "julma"?
Harmitti myös miten kirjan alussa kritisoidaan ihmisen paikkaa luomakunnan kruununa ja sitä miten kaiken kuvitellaan pyörivän ihmisen ympärillä kuten aikoinaan auringon kuviteltiin pyörivän maan ympärillä. Ja silti kuinkas ollakkaan, kaikkia kasvien ihmeellisiä ominaisuuksia esiteltäessä aina muistetaan pohtia sitä miten monella tapaa ihminen voisikaan näitä ominaisuuksia käyttää hyödykseen. Ja taas pyörii kaikki ihmisen ympärillä...


Jäljet-elokuvan katsoin jo monta päivää sitten ja en saa sitä pois mielestäni. Päähenkilö Duszejko on mun sankari! Eksentrinen, vapaamielinen oman tiensä kulkija, joka lannistumatta tappelee patriarkaattia vastaan ja yrittää parhaansa mukaan suojella luontoa ja eläimiä ympärillään.
Elokuva herätti niin paljon ajatuksia! Esimerkiksi erilaisista vaientamisen keinoista. Miten poliisit pyörittelevät silmiään kun "hullu nainen" yrittää tehdä rikosilmoitusta salametsästyksestä. Miten Duszejko on helppo vaan ohittaa, koska tämä on vähän erikoinen, huutaa ja räyhää ja "se nyt vaan on sellanen". Millainen pitäisi olla että otetaan vakavasti. Miksi asiaansa intohimoisesti suhtautuminen on huono asia, miksi pitää olla "asiallinen". Hysteeriseksi leimaaminen. Vähättely. Miten "tunteellisuutta" pidetään huonona asiana. Miten sitä, että pitää eläimen (saatikka puun tai muun kasvin) elämää arvokkaana pidetään jotenkin hupsuna, naurettavana, elämästä vieraantuneena. Miten monta kertaa, kun oon yrittänyt puhua suomalaisen eläinteollisuuden (tai metsän"hoidon") järkyttävyydestä, oon saanut osakseni just sitä silmienpyöritystä ja (kettu)tytöttelyä.


7 kommenttia:

 1. I love the green in this post—so different from the green of the native bush here, which is more of a grey-green colour. And that film looks really interesting.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. It´s a green that comes from a combination of a rainy night and lots of alder trees.
   Please do see the film if you get a chance, I´m sure you´d like it as well. And the book I wrote about as well, I think it´s called Brilliant Plants in english. I think it´s something you´d enjoy.

   Poista
  2. Oh, yes, now that I look again, I see that I have read that book (Brilliant Green, in English). I love that science is finally catching up with what indigenous people have known forever.

   Poista
 2. Näinpä. Itse välttelen jo tietyssä seurassa ilmaisemasta itseäni "kettutyttökielellä." Voit kuvitella millaiseksi silmien pyörittely muuttuu kun on 43-vuotias! (Hupsista hei, ja olet hiukan höperö, todellisuudesta vieraantunut "kukkahattutäti").
  Onneksi on ympärillä ihmisiä jotka eivät ajattele tunteellisuuden olevan synonyymi sille että henkilöä ei voi ottaa vakavasti.
  Viimeksi elokuvissa näin Jäljet-trailerin, ja kyllä, se pitää mennä katsomaan pian. Jotenkin tuntuu ettei se(kään, kuten moni muukaan oikeasti katsomisen arvoinen)) pyöri leffoissa kovin kauaa....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoja kuvia muuten. Tuli se sadekin viimein.

   Poista
  2. Ei meillä kovin montaa vuotta oo ikäeroa... millonkohan tytöttely muuttuu tädittelyksi, oiskohan se 40 vuotta sit se raja? Ja millon se sit vaihtuu taas höpsähtäneeksi mummoksi... sitä odotellessa.. ;)

   Kävitkö katsomassa Jäljet? Jos, niin mitä pidit?
   Hassua että teillä on sielläkin niin huonosti asiat elokuvien kanssa! Turussa on kans ihan onnetonta kun on nykyään enää toi yks finnkinon paikka ja just tuollaset vähän pienemmät elokuvat on tosi vähän aikaa ohjelmistossa. Niin helposti jää näkemättä jos ei just sovi työvuorot tms sen viikon aikana kun ne pyörii... se on harmittavaa!

   Poista
 3. Olen teitä molempia vanhempi ja tunnistan tuon silmienpyörittelyilmiön ihan täysin. Arvot ovat menneet niin kummallisiksi yleisesti. Jollei ole "erikoinen", on "höpsö" tai "omalaatuinen" , myös luonnoneläimille juttelua pidetään pimeänä, vaikka lemmikeille kaikki juttelevat.
  En pidä myöskään tästä "siisti piha" -ilmiöstä, jolloin kaikki kasvit ja kulmat parturoidaan ja siistitään, mitään villiä ei saa muka jäädä...
  Mutta Hilja, sinun kuvat ovat mahtavia! oo

  VastaaPoista