sunnuntai 3. heinäkuuta 2016

 
Tulikukka kasvimaan laidalla. Tulikukat ilmestyvät kasvamaan aina juuri sinne mihin itse haluavat. Ne ovat majesteettisia, korkeita ja upeita kukkia, niitä on ihan turha yrittää määräillä.


Kynsilakkakivet ei meidän räkättejä hämänneet, mansikoita on käyty nokkimassa ihan vanhaan tahtiin. Taidettiin vähän aliarvioida heidän älykkyytensä.


Kamomillamaa.


Viimevuotiset morsingot ei selvinneet talvesta, joten uusia siemeniä ei tänä vuonna tule. Onneksi keräsin viime vuonna siemeniä paljon, niiden pitäisi riittää ensi kevään kylvöihinkin. Tämänvuotiset taimet kasvaa vauhdilla, ne vaan tuntuu kovin hyvin maistuvan kaikenlaisille ötököille. Aika mehevän rapsakoita ne onkin, pinaattimaisia, ei ihme että maistuu.Kaikenlaisia jännittäviä kasveja kulkeutuu silloin tällöin puutarhaan mystisiä teitä, kuten tämä syyläjuuri, mielenkiintoinen vanha rohtokasvi.


Tässä eräs toinen mystisiä polkuja kulkeva kasvi: virmajuuri. Puutarhassa on kahdesta eri suunnasta kotoisin olevaa virmajuurta, äidin ja siskon Kustavista päin ojanpohjalta kaivamaa kantaa ja mun Turusta, myöskin ojanpohjalta kaivettua virmajuurta. Kustavin virmajuuri istutettiin vuosia sitten niitylle, jossa se ei ensimmäisenä vuonna kukkinut lainkaan, mutta silti, jotenkin ihmeellisesti se onnistui leviämään niityllä kolmelle eri paikalle. (Viime kesänä siirsin osan niityn virmajuurista mökille, yritin pelastaa ne lupiinien alle tukahtumiselta. Tosin lupiinit kuolivat melkein kaikki viime talvena ja tänä kesänä niitä ei niityllä ollut enää juuri lainkaan.)
Turun virmajuuri istutettiin erääseen kukkamaahan, jossa se kukki hienosti. Tänä keväänä löysin sen edelleen samasta paikasta kasvamasta. Kunnes sitten pari viikkoa myöhemmin se ei enää kasvanutkaan siinä, se oli kadonnut. Edelleen kului pari viikkoa ja löysin nupullaan olevan virmajuuren viitisen metriä sivuun alkuperäiseltä paikalta. Aivan kuin virmajuuri olisi ottanut jalat alleen ja siirtänyt itse itsensä uuteen paikkaan. Tietysti on mahdollista että se alkuperäinen virmajuurenalku kuoli jostain syystä kesken kasvun ja tätä uutta virmajuurta ei vaan huomattu aiemmin. Mutta silti. Hämmentävä kasvi.


Palavarakkaus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti