sunnuntai 24. tammikuuta 2016

Joitakin muistiinpanoja vastikään lukemastani Tim Birkheadin tajuntaalaajentavasta Bird Sense-kirjasta:

- Linnut kykenevät pienentämään aivojaan kylmän kauden ajaksi vähentääkseen energiankulutustaan. Koiraslinnut voivat esimerkiksi kutistaa aivojensa sitä osaa, joka tulkitsee laulua (se on talvella tarpeeton).
- Joillain linnuilla on niin kova ääni (esim. ruisrääkkä), että se vahingoittaisi linnun omaa kuuloa. Linnuilla on kuitenkin korvissaan "lukko", joka räpsähtää päälle heti kun lintu alkaa laulaa.
- Lintujen kuuloelimet kykenevät myös parantumaan vaurioiduttuaan.
- Etelä-amerikassa elää lintulaji, jonka koiraalla on siipiensä alla pussit, joissa se pystyy kuljettamaan poikasiaan.
- Linnut voivat toisinaan nukkua toinen silmä auki. Ne lepuuttavat toista aivopuolikasta toisen puoliskon ollessa "hereillä".
- Linnut näkevät/katsovat kummallakin silmällään eri asioita, esim. toinen silmä on erikoistunut ravinnonhankintaan ja toinen mahdollisten vaarojen tarkkailuun.
- Linnut kykenevät näkemään ultraviolettivaloa.
- Linnuilla on magneettiaisti, jota ne käyttävät mm. muuttomatkoilla suunnistamiseen. Magneettiaisti on yhdistelmä ns. karttana toimivasta nokassa sijaitsevasta magneettikristallista sekä kompassina toimivasta oikean silmän ja vasemman aivopuoliskon yhteistoiminnasta. (Monimutkainen juttu, suosittelen lukemaan kirjan.)

4 kommenttia:

 1. Olipas mielenkiintoisia poimintoja kirjasta! Esim. aivojen kutistaminen ja "korvalukko". Mulle piirtyi myös heti mieleen kuva sellaisesta synkästä goottilaisesta ympäristöstä, missä korppi nukkuu, mutta tarkkailee arvoituksellisesti, jopa pahaenteisesti, toisella silmällään..;)
  Sanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, hieno mielikuva.:)
   Olispa hieno kun ihmisilläkin olis tuollanen korvalukko. Mä teen ns. melutyötä jossa pitäis periaatteessa olla kuulosuojaimet jatkuvasti korvilla, mut se ei vaan oikein oo mahdollista. Mut olis niin kätevää kun olis lukko joka menis päälle aina kun tulis kovempi ääni.

   Poista