keskiviikko 11. marraskuuta 2015


Chilit kypsyvät pikkuhiljaa auringonpuutteesta huolimatta. Myöhäiseksi menee tänä vuonna, marraskuun puoliväli ja suurin osa on vihreitä edelleen. (Kesä tosin oli niin huono chileille, että ihme kun ollenkaan tekivät satoa.) Ehkä ne kypsyisivät sisällä nopeammin, mutta ei niille riitä tilaa sisällä, joten parvekkeelle ne piti jättää. Onneksi on ollut lämmintä, lokakuun alkupuolen kovista pakkasistakin ne selvisivät lasien takana.


Gaucho teki yhden ainoan palon ja se on kyspytellyt itseään jo parin kuukauden ajan. Hidasta on.


Piispanhiippa teki tuplasti runsaamman sadon, kaksi kokonaista palkoa. Nekin kypsyvät tuskallisen hitaasti.


Lemon drop on ihanan satoisa ja kypsyttelee palkojaan tasaiseen tahtiin. Samoin linnunsilmächili. Linnunsilmän kanssa taisi kyllä tapahtua joku kummallinen ristipölytys tms. koska se tekee paljon suurempia palkoja kuin sen pitäisi. Linnunsilmien pitäisi olla ihan pieniä, pippurinkokoisia punaisia palloja, mutta mun linnunsilmissä on näiden pienien lisäksi tavallisen kokoisia palkoja.


Aika moni yrtti sai kompostituomion aiemmin syksyllä. Parvekkeen valtasivat kirvat ja ripsiäiset ja moni yrtti oli niin tuholaisten vaivaama, että oli parempi luopua niistä kokonaan. Marokonmintussakin oli ripsiäisiä, mutta se näytti sen verran terveeltä vielä, että leikkasin sen matalaksi. Nyt se on kasvattanut tiheää, tervettä kasvustoa. Saa nähdä saanko sen selviämään talven yli. Salviat säilyivät ötökkäinvaasiosta vahingoittumattomina, ne saavat talvehtia parvekkeella. Steviasta otin pistokkaita ja ne kasvavat nyt sisällä.


Monta vuotta oon haaveillut valkoisista syyskukista, mutta aina on parveke ollut niin täynnä kesäkukkia vielä myöhään syksyllä, että varsinaiset syyskukat ovat jääneet hankkimatta. Nyt siirsin yhä kukkivat pelakuut ja verenpisaran sisälle, ja sain parvekkeelle mahtumaan ihania valkoisia ja vihreitä pimeän ajan kukkia.


Jouluruusun seurana Edinburghintuliaismuratti.


Valkoisen ja tummanvihreän yhdistelmä on niin ihana.


Bokashi-mullan tuottamia hauskoja yllätyksiä: kärhöjen juurella kasvaa pikku metsikkö sitruunantaimia. Ne ovat itäneet bokashin joukossa olleista sitruunansiemenistä.
Kissat ei oo olleet kovin kiinnostuneita mun kukista, vaikka etukäteen vähän pelättiin että ne saattaisivat joutua kynsien tulilinjalle. Pihalla pyörivät linnut on onneksi paljon kiinnostavampia. Erityisesti ihana tilhiparvi, joka tyhjensi pihlajista viimeiset marjat tässä eräänä päivänä.

1 kommentti: