maanantai 5. lokakuuta 2015

Ruusunmarjoista


Tänä vuonna ruusut ovat aivan erityisen satoisia, niin villiruusut kuin puutarharuusutkin. (Viime vuonna innostuin valtavasta pihlajanmarjasadosta, tänä vuonna pihlajanmarjoja on kuitenkin sen verran vähän että ne kannattaa jättää lintujen ruuaksi.)


Kurtturuusuja tässä kaupungissa piisaa. Monet pensaista tosin sijaitsevat aivan teiden vierillä, joista ei tietenkään kannata marjoja kerätä. Onneksi parempia keruupaikkojakin löytyy helposti. Kurtturuusua kasvaa monen taloyhtiön pihalla, puistoissa, hautausmaiden ympärillä ja villiintyneinä vähän siellä täällä.Kurtturuusun kiulukat ovat komeita. Ne kannattaa ehdottomasti kerätä kun ne ovat vielä oransseja, tummanpunaiset marjat ovat houkuttelevan näköisiä mutta niiden puhdistaminen on aika mahdoton homma. Kun marjat ovat vielä vähän raakoja, oransseja, ne ovat vielä kovia ja siemenet saa helposti lusikan pienemmällä päällä kaivettua pois.


Pienemmät kiulukat (tässä koiranruusun ja poppiuksen) kuivaan kokonaisina, keitän niistä sitten talvella vitamiiniteetä. (Ruusunmarjatee on ilmainen ja läheltä löytyvä vaihtoehto rooibokselle tai vihreälle teelle jos niitä juo niiden sisältämien antioksidanttien vuoksi. Ruusunmarjateessä niitä on reilusti enemmän ja lisäksi hurjasti c-vitamiinia ja paljon e-, k- ja b-vitamiineja.)Ruusunmarjojen puhdistamisessa menee aikansa, mutta on se sen arvoista. Hillo on ihanaa. Siemenettömät marjanpuolikkaat keitetään pienessä määrässä vettä pehmeiksi, soseutetaan ja lisätään pikkuisen hillosokeria ja keitetään vielä hetki.

Pakastin myös siemenettömiä marjanpuolikkaita sellaisenaan, keitän niistä myöhemmin ruusunmarjakiisseliä.


Pari viikkoa sitten rommiin ja hunajaan upottamani ruusunmarjat saavat tekeytyä vielä ainakin pari viikkoa lisää.

2 kommenttia:

  1. Hei! Olen jonkun aikaa seuraillut blogiasi ja pidän siitä kovasti. Tänne on aina hyvä tulla viivähtämään. No, sen halusin kertoa. Ja sen, että on kyllä nyt ehkä aivan pakko tehdä itsekin ruusunmarjahilloa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Voi kiitos!:) Kivaa kun kommentoit.:) Joo ruusunmarjahilloa kannattaa ehdottomasti tehdä, se on niin hyvää (ja terveellistäkin vielä..)

      Poista