keskiviikko 1. heinäkuuta 2015
Juhannuksena tein pitkästä aikaa louhisaaren juomaa (eli mustaviininmarjalehtisimaa), en muistanutkaan kuinka hurjan hyvää se on. Täällä kaupungissa mulla ei ole mustaviinimarjapensaita joista lehtiä kerätä, joten päätin kokeilla jotain muuta. Vuohenputkia täällä on loputtomat määrät ja ne kukkivat juuri, joten keräsin niitä. Keitin vuohenputkenkukista simaa.


Sima näyttää tiskivedeltä ja maistuu erikoiselle. Ei pahalle, mutta ei kyllä ihan niin hyvällekkään kuin louhisaaren juoma. Ajattelin tehdä tässä kesän mittaan kaikenlaisia muitakin testisimoja.


Lähistöllä niitettiin ekat joutomaaheinikot ja sain kerättyä heinää kuivattavaksi. Kun heinät olivat kuivat, laitoin ne vanhan styroksisen kylmälaukun sisään. Illalla kiehautin nopeasti spelttipuuron ja laitoin kattilan laatikkoon. Aamulla puuro oli valmis. Aikaisten aamuvuorojen pelastus, valmista tuoretta puuroa! (Erityisesti syksyllä ja talvella tämä tulee olemaan aivan loistojuttu. Näin kesällä lämmin puuro ei niin välttämättä aina maistu.)


Vuodenaikaan sopivasti kudoin paksun villahiippahupun.


Hupusta tuli niin kiva ja se oli niin nopea kutoa, että tein samaan syssyyn toisen samanlaisen Sylvin jämälangoista.Katsoin vanhan suomalaisen puutarhaohjelmauusinnan. Siinä eräs nainen noukki vadelmia tosi kätevän oloiseen keruuastiasysteemiin. Koitin tehdä itelleni samantapaisen. Keruuastiana on suurempi partaukkojugurttiämpäri. Tämä tulee varmasti olemaan aika kätevä just vadelmien ja monen muun pystyasennossa noukittavan marjan tai vastaavan noukkimisessa.


Tähän on aika hyvä keräillä kaikenlaista myös. Monta vuotta sitten ostin tämän torilta Aurinkomaan otukset-nimellä käsitöitä myyvältä naiselta (kyseistä yritystä ei taida enää olla olemassa). Kutsun tätä tissikassiksi, koska utareitahan nuo mun mielestä muistuttaa. Oikeasti kassin oli tarkoitus olla muistaakseni aurinko.

4 kommenttia:

 1. Minä se en vain saa aikaiseksi sitä Louhisaaren simaa. Joka vuosi on pitänyt, ja nythän nuo lehdet olisivat jo aikamoiset. Kassista tuli minullekin heti mieleen utareet. Hauska kassi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullakin oli monta vuotta kun en vaan saanut aikaseksi. Nyt taas muistin kuinka helppoa ja vaivatonta se loppujen lopuksi on. Joskus vaan asiat ottaa aikansa.

   Poista
 2. Minä tein louhisaaren juomaa kerran mutta sen tekemisessä meni jokin pieleen. Nyt en sitten viitsi yrittää sitä uudelleen :) pitäisi varmaan. Niin moni sitä kehuu. Tuo huppu on hieno, teitkö sen päästä vai jollakin ohjeella?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omasta päästä, se on ihan vaan suorakulmio ja lopuksi yhdeltä sivulta silmukoidaan kiinni. Helpolla hauskan näköistä.:)

   Poista